Eksotis Pantun Melayu


 

Sayang delima masak merekah
di beri makan Raja di Daik
buah tinggi apa diranggah
tunggu masak bukankah baik

Raden Galuh di pintu Jaling
anak Raja di tangga balai
yang duduk berkeluh, hati berpusing
hajat ada, niat tak sampai

Raja Arif Shah masuk ke laman
Taman Larangan Setara Indera
sang arif bertemu dengan budiman
terlebih indah selaut mutiara

 Jawab ye kengkawan, jangan tidak...

13 ulasan:

kawie2020 berkata...

buah tinggi apa diranggah
tunggu masak bukankah baik
asyik dinanti terbayang sudah
takkan ditarah sigunung daik

yang duduk berkeluh, hati berpusing
hajat ada, niat tak sampai
tubuh berpeluk tiada seni
sigunung tegak tidak tercapai

sang arif bertemu dengan budiman
terlebih indah selaut mutiara
banyaknya ilmu tiada aman
terlalu madah tiada usaha

p/s: hehehhehehe.. kawie mencuba berpantun yg kurang berseni..

saniza berkata...

salam

kenari berkata...

sy tak pandai la nak bersajak berpantun...sy cukup respect sesiapa yg kreatif berseni di bidang ini

Riesna Zasly berkata...

hehe...
power la kawie...
tabik...

salam saniza...

takpe kenari... singgah sini pun dah cukup dihargai

CIK IZ'S berkata...

alahai.. xtaw la nak jawab, kena take time.. :p

nway, kagum.. payah nak cari org suka berpantun.. teruskan. :)

nuansa pena berkata...

Ikut meramaikan saja, sambil belajar bahasa melayu!
Yang jelas aku tidak lari dari sini, karena banyak kutemui kesukaanku ada disini!
Pantunnya asyik!
Hidup bertetangga kalau dapat berbagi membuat suasana jadi damai!

Daun Bidara berkata...

daun tak upaya karang pantun
kalah belum bertanding

Riesna Zasly berkata...

cik izs... pantun pasti mudah untuk orang melayu... boleh cuba kan hehe...thanks datang berkunjung ye..

bung, wah serumpun kan budayanya sama... kamu bisa juga berpantun kan... sesekali aku mahu lari dari puisi yang menyayat hati di sini... jadi kali ini dibuat pantun gembira... love u bung

daun, thanks datang berkunjung...
salam kenalan ya

Faarihin berkata...

dah rasa baca puisi lama aje ni..
nak balas tak reti la pula.. hehehe.. (^__^)

tapi nak cuba jugak lah..


Apa guna tidak diranggah
Nanti susah hendak disantap
Keinginan raja jangan disanggah
Takut nanti ada yang tersentap


Sang teruna berkeluh kesah
Hati merindu pada yang satu
Janji diri tak mahu gelisah
Mengenangkan dia yang sungguh ayu

Sang budiman indah rupawan
Indah lagi Temanggung Jugah
Niat di hati ingin berkawan
Apakan daya diri tak semenggah


hahaha.. belasah aje.. macam tak kena aje bunyinya itu.. hehehe..

Riesna Zasly berkata...

kelas gitu farihin...
pandai pun berpantun hehehe

kesehaRian Ra-kun berkata...

saya tak pandai buat pantun.
kali ini cuma berkunjung.

salam kenal, kawan.

CT berkata...

Makan nasi hanya sesuap
Walaupun lauk si udang galah
Nie yang tak syiok bila nak kena jawab
You make me so susah laaaah...

Hehehe auntie main bantai saja laaah ... wassalam

Riesna Zasly berkata...

hehe... kelas gak pantun auntie ct... thanks krn sudi mengunjung

keseharian rakun, terima kasih kerana hadir...

salam kenalan ya